Hyppää sisältöön

Työvoimakoulutuksen toimivuuden ja vaikutusten arviointi

Päättynyt

Toteuttajat

Pellervon taloustutkimus PTT, MDI, Palkansaajien tutkimuslaitos

Rahoitussumma

149 839 €

Hankkeen perustiedot

Kesto: 2/2021–4/2022

Tulevaisuuden työmarkkinat vaativat yksilöiltä sopeutumista ja jatkuvaa oppimista läpi työuran. Yksi pääministeri Sipilän hallituksen kärkihankkeista oli ammatillisen koulutuksen uudistaminen, joka toteutui vuonna 2018. Reformissa painotettiin osaamisperusteisuutta, yksilöllisiä opintopolkuja sekä työpaikoilla tapahtuvaa oppimista. Tutkintotavoitteinen ja osa tutkintoon johtamattomasta työvoimakoulutuksesta siirtyi osaksi ammatillista koulutusta. Reformin vaikutuksia työvoimakoulutukseen ei ole aiemmin selvitetty.

Keskeinen työvoimapolitiikan tarkoitus on työttömien osaamisen säilyttäminen, mutta myös kehittäminen ja ammatillisen liikkuvuuden tukeminen. Ammatillinen työvoimakoulutus on työllisyysvaikutuksiltaan yksi tehokkaimmista työvoimapalveluista. 

Hanke tuotti tietoa työvoimakoulutuksen ja sen järjestämistapojen toimivuudesta ja vaikuttavuudesta sekä esittää politiikkasuosituksia niiden kehitystarpeista. Tutkimuksessa selvitettiin myös ammatillisen reformin vaikutuksia työvoimakoulutukseen. Tutkimus tukee työvoimapolitiikan kehitystyötä ja jatkuvan oppimisen uudistustyötä sekä työllisyystavoitteita yleensä.

Tutkimus tuotti tietoa siitä, miten työvoimakoulutus vaikuttaa työttömien työllistymiseen eri aikajänteellä ja eri asiakasryhmissä. Miten työvoimakoulutuksen kohdentuminen ja ohjaus toimivat, ja millaisia vaikutuksia vuoden 2018 ammatillisella reformilla on mahdollisesti ollut työvoimakoulutuksen suosioon, kohdentumiseen ja siihen osallistuneiden työllistymiseen? Tutkimuksessa selvitettiin myös työvoimakoulutuksen eri järjestämistapojen ja hankintamenetelmien toimivuutta.

Hankkeen julkaisut:

Ota yhteyttä: 

vanhempi ekonomisti Henna Busk, Pellervon taloustutkimus PTT, p. 040 164 8136, etunimi.sukunimi(at)ptt.fi

Työvoimakoulutuksen toimivuuden ja vaikutusten arviointi

Yhteyshenkilö ministeriössä