Blogi: Tieto käyttöön!

Blogit

Taas uusi hanke työn tulevaisuudesta?

Mikko Dufva Julkaisupäivä 2.9.2016 11.08 Blogit

Työn tulevaisuus on nyt tapetilla. Digitalisaatio uhkaa automatisoida työpaikat pois, väestön ikääntyminen johtaa kestämättömään huoltosuhteeseen, maahanmuuttajat pitäisi saada kotoutettua työelämään ja kaiken myllerryksen keskellä vielä parantaa globaalia kilpailukykyä. Toisaalta cleantech, terveysteknologia, alustatalous ja monet muut nousevat ilmiöt ja alat luovat uusia mahdollisuuksia sekä lisäämällä työvoiman tarvetta että muuttamalla työn tekemisen muotoja. Koska epävarmuutta on runsaasti oikeastaan kaikissa työhön liittyvissä aiheissa, ei liene ihme, että työn tulevaisuuden ympärillä on runsaasti myös tutkimusta ja hankkeita.

Työn tulevaisuudesta keskustellaan useasta näkökulmasta ja useiden eri tahojen toimesta. Esimerkiksi Työ- ja Elinkeinoministeriön ohjaama Työelämä 2020 -hanke kannustaa työpaikkoja kehittämään työelämän laatua ja tuottavuutta ja jakamaan kokemuksiaan muiden kanssa. Tutkimuspuolella työn tulevaisuuden ajankohtaisuudesta kertoo esimerkiksi kuinka selvästi se on mukana strategisen tutkimuksen neuvoston ohjelmissa. Myös yksittäiset yritykset ovat kiinnostuneet laittamaan lusikkansa soppaan, kuten DNA:n tuottama dokumenttisarja ”Tulevaisuuden ammattilaiset” osoittaa. Työn tulevaisuus koskettaa meitä kaikkia, joten ei ole ihme, että se herättää kiinnostusta.

Miksi ihmeessä siis käynnistää jälleen uusi hanke työn tulevaisuudesta? Tähän on oikeastaan kaksikin hyvää syytä. Ensimmäinen on olemassa olevan tiedon, tutkimuksen ja näkemysten koostaminen selkeäksi tilannekuvaukseksi. Koska paljon on jo tehty, ei kannata aloittaa puhtaalta pöydältä, vaan luoda selkeä kuvaus keskeisistä muutospoluista ja teemoista, sekä koota yhteen näihin liittyvät tulevaisuuskuvat.

Toinen syy liittyy tulevaisuuden luomiseen yhdessä. Keskustelussa työn tulevaisuudesta toistuvat usein melko dystopiset kuvaukset, kuten ne mitä listasin alussa. Eri osapuolet on syytä tuoda yhteisen pöydän ääreen keskustelemaan millaisia toivottavia tulevaisuuksia työhön liittyy, ja miten niihin päästäisiin – yhdessä. Tätä työtä tehdään tietenkin jossain määrin jo nyt, mutta tällaista systeemistä ennakointia on tarpeen edelleen kehittää.

Kesäkuussa alkaneessa dialogi, työ ja tulevaisuus -hankkeessa pyrimme sekä kokoamaan olemassa olevaa tietoa työn tulevaisuudesta, että ohjaamaan keskustelua uusille urille. Hanke tukee hallituksen tulevaisuusselontekoa. Olemassa olevan tiedon kokoaminen ja tilannekatsauksen luominen ajoittuu kesälle. Syksyllä puolestaan tavoitteena on yhdistää eri puolilla käytäviä keskusteluita, avata uusia tulkintoja ja mahdollisuuksia ja auttaa hahmottamaan erilaisten tulevaisuuspolkujen vaikutukset pitkällä aikavälillä.

Työ on murroksessa. Tämä murros edellyttää uudenlaisia tapoja toimia. Tässä hankkeessa noudatamme parhaamme mukaan näitä uusia tapoja, kuten verkostomaista ja systeemistä ajattelua, erilaisten näkemysten huomioimista, avoimuutta ja kokeilevuutta. Kutsumme kaikki mukaan muokkaamaan käsitystä suomalaisen työn tulevaisuudesta!

Hankkeeseen voit tutustua osoitteessa tyontulevaisuus.fi ja keskusteluun voit osallistua Facebook-sivuilla tai Twitterissä.

Teksti: Mikko Dufva
Kuva: Heidi Auvinen

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.