Hyppää sisältöön

Undersökning: Ett effektivt nyttjande av stordata kräver insikt om dess potential och satsningar på kompetens

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 11.4.2016 10.03
Pressmeddelande 148/2016

Enligt en undersökning om nyttjande av stordata, dvs. big data, försummar många finländska företag att se affärspotentialen i stora datamängder. Som en lösning föreslås satsningar på kunskap och försök som gäller användningen av data. Undersökningen publiceras den 11 april 2016 i statsrådets publikationsserie för utrednings- och forskningsverksamheten.

I slutrapporten för forskningsprojektet som leddes av Näringslivets forskningsinstitut ETLA bedöms affärspotentialen i stordata inom olika sektorer, tillämpningspotentialen hos stordata och mina data (My Data) och juridiska förbehåll som gäller den offentliga sektorns tjänster.

Syftet med forskningsprojektet vara att ta fram information om stordatas affärspotential i finländska företag och användningsmöjligheterna i den offentliga sektorns tjänster. Man ville också identifiera juridiska förbehåll som anknyter till användningen av data för att på så sätt stödja beredningen av den nationella dataskyddslagstiftningen, som håller på att reformeras utifrån EU:s dataskyddsförordning. Resultaten från projektet kan utnyttjas i åtgärderna i regeringens spetsprojekt för att skapa en digital tillväxtmiljö. Spetsprojektets mål är att öka nyttjandet av stordata inom affärsverksamhet och inleda försök med min data.

Bättre beslut, produkter och kundupplevelser

Nyttjandet av stordata i finländska företag kartlades i november 2015. Enkäten besvarades av 1 189 företag. Nästan en fjärdedel av de företag som svarade på enkäten samlade in stordata och och använde dessa data i sin affärsverksamhet.

I täten för nyttjandet av stordata går företag inom energisektorn och företag som bedriver finansierings- och försäkringsverksamhet. Det var betydligt mer sannolikt att medelstora och stora företag nyttjade stordata än små företag. Det var också de stora och medelstora företagen som förväntade sig den största ökningen av stordatas andel av omsättningen.

Oftast uppskattades affärspotentialen komma till godo så att företaget tack vare informationen fattar bättre beslut och genom att företagets konkurrensläge, produkternas kvalitet och kundupplevelserna förbättras.

I många finländska företag ser man ändå inte ännu affärspotentialen i stordata. Bristen på kunnande om hantering och analys av stora datamängder begränsar eller hindrar avsevärt nyttjandet av stordata.

För att affärspotentialen ska kunna utnyttjas är det ytterst viktigt att resurser riktas till socioekonomisk utbildning i hantering och analys av data samt i dataekonomi. Resurser behövs också för forskning och innovationer som främjar nyttjande av stordata.

MyData spelar en viktig roll i utvecklingen av ett ekosystem för stordata

I samband med intervjuer och verkstäder med företag och offentliga aktörer framgick det att när det gäller nyttjande av stordata ansågs det vara viktigt att informationen är användbar, platserna och verktygen för insamling av data ökas och uppdateras, ökade datamängder skapar prognostiseringspotential, olika typer av data slås samman och data om erfarenheter utnyttjas. 

Utmaningarna i nyttjandet av data anses bl.a. vara datamängdernas storlek, frågor som gäller avgifter och avgiftsfrihet, ägarförhållanden och användarbehörigheter, risken för att information missbrukas eller försvinner samt oklarheter som gäller rättigheterna att lämna ut information.

MyData, dvs. min data, kan ingå i nästan vilka stordata som helst och har stor betydelse när ett ekosystem för stordata utvecklas. Till exempel inom social- hälsovårdstjänsterna ökar antalet tjänster som gäller den egna hälsan och som kombinerar flera olika typer av data.

För att lösa de utmaningar som gäller min data behövs nya verksamhetsmodeller, där betoningen flyttas från lagstiftningen till verktyg för datahantering. En av de mest lovande möjligheterna för utvecklingen av verktyg för min data är blockkedjetekniken (blockchain technologies), som lämpar sig för verifiering och hantering av utspridd information, säkerhetslösningar och delning av värde eller resurser.

Innovativa verktyg för den offentliga sektorn

Ur juridisk synvinkel påverkar det ökade nyttjandet av stordata mest datasekretessen. Exempel från andra håll i världen visar att när man strävar efter att både utnyttja massdatas potential till fullo och iaktta dataskyddslagstiftningen är det möjligt att finna nya lösningar som påverkar verksamhetssätten och till och med aktörernas roller inom den offentliga sektorn.

Den offentliga sektorn har anledning att noggrant undersöka dessa lösningars tillämplighet och utvecklingsmöjligheter i Finland. Nya verktyg skapar möjligheter att effektivisera verksamheten inom den offentliga sektorn, förbättra dess tjänster, öka öppenheten i beslutsfattandet och fördelningen av resurser och eventuellt också att främja nyttjandet av stordata (t.ex. återanvändning av data för andra ändamål).

slutrapport (på finska)

I projektet som gällde nyttjande av stordata inom affärsverksamhet och för effektiva offentliga tjänster deltog Näringslivets forskningsinstitut ETLA, MDI, Forum Virium, Business Law Finland Oy och Spark Legal Network. Projektet förverkligades inom ramen för genomförandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan 2015.

I styrgruppen deltog representanter från kommunikationsministeriet, undervisnings- och kulturministeriet, arbets- och näringsministeriet, finansministeriet och miljöministeriet.

Mer information om statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet: www.tietokayttoon.fi/sv

Ytterligare information: Heli Koski, forskningschef, ETLA, tfn 050 466 3214