Hyppää sisältöön

Statsunderstöd att sökas för forskningsprojekt om lärdomar av coronakrisen

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 15.12.2023 14.52 | Publicerad på svenska 15.12.2023 kl. 15.06
Pressmeddelande

Med statsunderstödet genomförs det omfattande externa forskningsprojekt om lärdomarna av coronakrisen som ingår i regeringsprogrammet för statsminister Orpos regering. Understödet är avsett för forskningsprojekt som utvärderar och sammanställer lärdomar av coronakrisen. Målet är också att söka forskningsbaserade lösningar för att förstärka samhällets beredskap inför motsvarande krissituationer.

Under den långvariga coronakrisen har vi i Finland lärt oss viktiga saker om behovet av ledning, betydelsen av samarbete, behoven av att uppdatera beredskapssystemet, betydelsen av de grundläggande rättigheterna och digitaliseringen samt mediernas och medborgarnas behov av information. Medvetenheten om riskerna med långvariga pandemier har också förbättrats.

Även om lärdomarna av coronakrisen i undersökningar har insamlats från flera olika delområden finns det ännu behov av en sammanställande utvecklande och omfattande utvärdering för att stödja en bättre övergripande beredskap i samhället för kommande kriser

Olika synvinklar ska beaktas på ett balanserat sätt i utvärderingsundersökningen, såsom samhällets hälsosäkerhet (inkl. epidemiologiska och andra medicinska synvinklar), nationalekonomin och den sociala hållbarheten. Undersökningen ska åtminstone behandla ledning, beredskap och begränsningar med avseende på krisen.

Totalt 900 000 euro i statsunderstöd finns att söka. Understödet kan användas fram till slutet av 2025. Sökande kan vara forskningsanstalter, universitet och andra motsvarande sammanslutningar som bedriver forskning (exkl. ekonomisk verksamhet). Understödet kan dock inte sökas av sådana forskningsanstalter eller andra ovan nämnda aktörer vars lagstadgade myndighetsverksamhet utvärderingsundersökningen gäller. Understöd kan inte heller beviljas till företag.

Ansökningstiden för understöden börjar den 15 december 2023 och upphör den 9 februari 2024 kl. 14.

Ytterligare information: ledande sakkunnig Sari Löytökorpi, statsrådets kansli tfn 0295 150 005, fornamn.efternamn(at)gov.fi och ekonomiplanerare Juho Jokinen, statsrådets kansli tfn 0295 160 096, fornamn.efternamn(at)gov.fi