Hyppää sisältöön

Valtionavustus tutkimushankkeeseen koronakriisin opetuksista haettavana

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 15.12.2023 14.52
Tiedote

Valtionavustuksella toteutetaan pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmaan sisältyvä laaja ulkopuolinen tutkimushanke koronakriisin opetuksista. Avustus on tarkoitettu tutkimushankkeisiin, joissa arvioidaan ja koostetaan koronakriisin oppeja. Tavoitteena on myös etsiä tutkimukseen pohjautuvia ratkaisuja, joilla vahvistetaan yhteiskunnan varautumista vastaaviin kriisitilanteisiin.

Pitkäkestoisen koronakriisin aikana Suomessa on opittu tärkeitä asioita johtamisen tarpeesta, yhteistyön merkityksestä, valmiusjärjestelmän päivitystarpeista, perusoikeuksien ja digitalisaation merkityksestä, sekä median ja kansalaisten tiedontarpeista. Tietoisuus on parantunut myös pitkäkestoisten pandemioiden riskeistä.

Vaikka koronakriisin oppeja on kerätty tutkimuksissa useilta eri osa-alueita, on olemassa vielä tarve kokoavalle laaja-alaiselle kehittävälle arvioinnille, jolla voidaan tukea yhteiskunnan parempaa kokonaisvaltaista varautumista tuleviin kriiseihin.

Arviointitutkimuksessa tulee huomioida tasapainoisesti eri näkökulmia, kuten yhteiskunnan terveysturvallisuutta (ml. epidemiologiset ja muut lääketieteelliset näkökulmat), kansantaloutta ja sosiaalista kestävyyttä. Tutkimuksessa tulee käsitellä ainakin kriisin johtamista, varautumista ja rajoituksia.

Valtionavustusta on haettavana yhteensä 900 000 euroa. Avustus on käytettävissä vuoden 2025 loppuun saakka. Hakijoina voivat olla tutkimuslaitokset, yliopistot ja muut vastaavat tutkimustoimintaa harjoittavat yhteisöt (pl. taloudellinen toiminta). Hakijoina eivät voi kuitenkaan olla ne tutkimuslaitokset tai muut edellä mainitut toimijat, joiden lakisääteiseen viranomaistoimintaan toteutettava arviointitutkimus kohdistuu. Myöskään yrityksille avustuksia ei voida myöntää.

Avustusten hakuaika alkaa 15. joulukuuta 2023 ja päättyy 9. helmikuuta 2024 klo 14.

Lisätietoja: johtava asiantuntija Sari Löytökorpi, valtioneuvoston kanslia p. 0295 150 005, [email protected] ja taloussuunnittelija Juho Jokinen, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 160 096, [email protected]