Hyppää sisältöön

Miksi netin törkykommentointi pitää ottaa vakavasti?

Julkaisuajankohta 22.3.2021 11.34
Uutinen

Netin keskustelukulttuuri on usein hyvin kaukana salonkikelpoisesta. Väkivaltaa oikeuttavan ja ihmisryhmiä demonisoivan materiaalin määrä verkossa on kasvanut huomattavasti 2010-luvun aikana. RKP:n kansanedustaja Anders Adlercreutz ja terrorismin tutkija, yliopistonlehtori Leena Malkki pohtivat nettikirjoittelun sävyjä ja seurauksia. Mitä kommenttikentät kertovat suuremmista ideologioista? Kuinka paljon väkivaltaa oikeuttavalle puheelle pitää antaa tilaa ja miksi?

Kuuntele jakso:

Jakson sisältö tekstinä

Ekstremistiset aatemaailmat näkyvät suomenkielisillä nettialustoilla

Helsingin yliopiston tutkijaryhmä on koostanut tutkimuksen ekstremistisestä puheesta suomenkielisessä verkkokeskustelussa. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös sitä, miten väkivaltaisesta ekstremismistä uutisoidaan valtakunnallisessa mediassa.

”Tutkimuksessa löydettiin ekstremististä puhetta eri miljöistä. Rajuinta se on äärioikeistolaisissa ja maahanmuuttovastaisissa keskusteluissa”, kertoo Helsingin yliopiston tutkija Leena Malkki.

Raportti on koostettu hyödyttämään erityisesti väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisevän työn parissa ja toimituksissa työskenteleviä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös väkivaltaisen ekstremismin käsittelyä suomenkielisessä uutismediassa.

”Uutisointi vaikuttaisi noudattavan valtaosin hyviä käytäntöjä. Toimitusten kannattaisi vielä pohtia sisältöä joiltain osin tarkemmin, sillä valtakunnallisella uutismedialla on tärkeä osansa ekstremististen ajattelutapojen valtavirtaistumiseen johtavissa kehityskuluissa”, Malkki toteaa.

Tutkimuksessa on annettu myös ehdotuksia siitä, mihin aihetta koskevassa uutisoinnissa kannattaisi jatkossa kiinnittää huomiota.

Ekstremistinen puhe verkossa ja uutismediassa -raportti on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2020 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa. Sen ovat laatineet Helsingin yliopiston tutkijat Leena Malkki, Daniel Sallamaa, Juha Saarinen ja Sami Eerola. Tutkimus on toteutettu huhtikuun 2020 ja helmikuun 2021 välisenä aikana.

Tutustu myös tutkimuksen keskeisimmät tulokset esittelevään Policy Brief-artikkeliin.

Hyvä kysymys on podcast, joka tuo yhteen tiedon tuottajat ja hyödyntäjät, tutkijat ja päättäjät. Voit tilata ja kuunnella podcastia myös Spotifyssa ja iTunesissa, mistä se löytyy mm. hakusanoilla ”hyvä kysymys”. Twitteristä meidät löytää aihetunnisteella #tietokäyttöön.