Hyppää sisältöön

Hyvät päätökset perustuvat tutkittuun tietoon

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta tuottaa tietoa päätöksenteon, tiedolla johtamisen ja toiminnan tueksi

Ajankohtaista

 • 29.5.2024|9:05

  Selvitys: Kiertotaloudella on potentiaalia kansallisen kriisinsietokyvyn vahvistajana

  Mitä vähemmän luonnonvaroja, laitteita ja energiaa tarvitsemme yhteiskunnan toimintojen tuottamiseksi ja varmistamiseksi, sitä valmiimpia olemme kohtaamaan erilaisia kriisejä. Toukokuun 29. päivänä julkaistussa raportissa on ensimmäistä kertaa analysoitu Suomen kontekstissa kiertotaloussiirtymän dynamiikkaa ja vaikutuksia kokonaisturvallisuudelle. Kiertotalous on positiivinen mahdollisuus kokonaisturvallisuuden näkökulmasta mutta siirtymässä onnistuminen edellyttää aktiivista sektorirajat ylittävää yhteistyötä.

 • 27.5.2024|9:00

  Tutkimus: Päästöraportoinnilla lisää liiketoimintamahdollisuuksia ja päästövähennyksiä logistiikkaan

  Valtioneuvosto on julkaissut 27. toukokuuta tutkimusraportin, joka tarkastelee logistiikan kasvihuonekaasupäästötietojen keräämistä ja hyödyntämistä Suomessa. Tutkimuksen toteuttivat Tampereen yliopiston Liikenteen tutkimuskeskus Verne yhteistyössä Vediafi Oy:n kanssa.

 • 24.5.2024|9:01

  Selvitys: Luonnon ekosysteemipalveluihin perustuvassa liiketoiminnassa on kasvun mahdollisuuksia

  Selvitys tarkasteli ekosysteemipalveluihin perustuvien elinkeinojen arvonlisän kasvattamista biotaloudessa. Analysoitujen yrityksien arvonlisä suhteessa liikevaihtoon on hyvällä tasolla, sen arvioitiin olevan keskimäärin noin 40 prosenttia. Arvonlisän kasvattaminen on mahdollista mutta tarvitaan tarkempaa tietoa erityisesti kuluttajien tarpeista. Yritysten ja toimijoiden verkostoituminen sekä kannustavat informaatio- ja taloudelliset ohjauskeinot vauhdittavat arvonlisän kasvua.

Blogi: Tieto käyttöön!

 • Miten tutkittu tieto saadaan vastaamaan päätöksentekijöiden tarpeita?

  Iiris Koivulehto Vaula Helin
  | 17.4.2024 | 8.56

  Päätöksenteon tietopohjan vahvistamisessa tarvitaan nykyisessä toimintaympäristössä uusia menetelmiä. Menetelmistä parhaat ovat kevyitä ja nopeita, ja niissä korostuu vuorovaikutuksen merkitys.

 • Siviilivalmius – turvallisuus- ja varautumiskeskustelun uusi sanoittaja?

  Kari Laitinen
  | 12.4.2024 | 12.05

  Suvereenin valtion historiallisena ideana on suojata ihmisiä, yhteiskuntaa ja kansakuntaa niin ulkoisilta kuin sisäisiltäkin uhilta tarvittaessa kovinkin toimenpitein. Syvän rauhantilan aikana valtion turvallisuuskeskeinen perusluonne jää taka-alalle muiden toimintojen ja näkökulmien astuessa valokeilaan. Hyvinvointivaltion perimmäinen olemus tai yhtäällä erilaisten (turvallisuus)käsitteiden esiinnousu ovat tästä esimerkkejä.

 • Ovatko kulutustavaroiden korjauspalvelut fiksattavissa?

  Joona Myllärniemi Teemu Meriläinen Tero Heinonen
  | 8.3.2024 | 9.19

  “Alan koulutus puuttuu kokonaan Suomesta.”  “...korjaaminen vaatii usean vuoden harjoittelua eli ammattilaiseksi tullaan vain tekemällä, oikotietä ei ole.” Lue mitä muuta kyselyyn ja haastatteluihin vastanneet korjausalan yrittäjät vastasivat alan kehitystarpeista, kannattavuudesta, halpatuotteista, työn laadusta ja alan kasvumahdollisuuksista.

Tutustu myös

Selvitys- ja tutkimussuunnitelma

Selvitys- ja tutkimussuunnitelma

Valtioneuvoston päätöksentekoa tukevan selvitys- ja tutkimussuunnitelman tavoitteena on varmistaa vahva ja horisontaalinen tietopohja yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi.

Selvitys- ja tutkimussuunnitelma

Uutiskirje

Uutiskirje

Uutiskirjeen tilaamalla pysyt ajan tasalla selvitys- ja tutkimustoiminnan tuoreimmista kuulumisista. Lähetä yhteystietosi – saat ajankohtaiset uutisemme sähköpostiisi.

Tilaa uutiskirje

Tieto käyttöön -viestintäopas

Tieto käyttöön -viestintäopas

Tieto on arvokkainta jaettuna. Käytännönläheisestä oppaasta saat vinkkejä tutkijoiden, virkakunnan ja päättäjien väliseen viestintään.

Viestintäopas

Tieto käyttöön X-palvelussa