Hyppää sisältöön

Policy Brief:
Suomen arktista osaamista voidaan vahvistaa monin toimenpitein

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 27.4.2016 13.27
Uutinen

Arktinen alue on keskeinen Suomen matkailulle, merenkululle ja turvallisuudelle. Ilmatieteen laitoksen koordinoima MERMAID-hanke kartoitti keinoja, joilla Suomen arktista osaamista ja vaikutusmahdollisuuksia kansainvälisessä arktisessa toiminnassa voitaisiin vahvistaa. Selvityshankkeen tulosten pohjalta kootut suositukset ja toimenpide-ehdotukset on nyt koottu kolmeen tiiviiseen Policy Brief -artikkeliin.

Policy Brief 3/2016 -artikkelissa tutkijat suosittavat, että Suomen olisi otettava vahva rooli arktisen alueen kansainvälisessä kehityksessä ja huolehdittava, että hyödymme alueen muutoksesta ja kehityksestä myös kansallisesti.

Policy Brief 4/2016 -artikkelin mukaan arktisen luonnon- ja kulttuuriympäristön vetovoimaan perustuva matkailu tuo työtä ja elinvoimaa paikallisyhteisöille, tarjoten mahdollisuuksia myös kansainvälisille toimijoille.

Arktisen merenkulun lisääntyminen luo Suomelle mahdollisuuksia perinteisen varustamotoiminnan lisäksi laivanrakennuksessa ja laajemminkin meriklusteriin liittyvissä toiminnoissa. Tämä ilmenee Policy Brief 5/2016 -artikkelin suosituksista ja toimenpide-ehdotuksista.

Merenkulun ja matkailun riskien ja mahdollisuuksien identifiointi arktisella alueella (MERMAID) -hankkeessa tuotettiin Suomelle skenaarioita arktisen alueen taloudellisesta, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kehityksestä ja ennakoitiin Venäjälle tärkeän alueen muutostrendejä. Hanke arvioi toimia, joilla Suomi voi vähentää alueen uhkia ja riskejä ja hyödyntää mahdollisuuksia. Lisäksi tutkijat arvioivat myös Suomelle relevantteja ratkaisumalleja ja toimenpiteitä. Hanke toteutettiin osana valtioneuvoston vuoden 2014 selvitys- ja tutkimussuunnitelmaa.

Hankkeen toteuttivat Ilmatieteen laitos, Turun yliopiston Brahea-keskuksen Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus, Lapin korkeakoulukonsernin Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti sekä Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutti.

Hankkeen loppuraportti

Lisätietoja valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnasta

Lisätietoja artikkeleista: Karoliina Pilli-Sihvola (3/2016), p. 050 309 4660, karoliina.pilli-sihvola(at)fmi.fi, Pekka Iivari (4/2016) p. 040 042 5784 pekka.iivari(a)lapinamk.fi ja Sari Repka (5/2016), p. 040 801 9206, sari.repka(at)utu.fi