Ekologisesti kestävän sosiaali- ja terveydenhuollon tavoitteet ja ohjausmekanismit (EKO-SOTE)
Toteuttajat
Tampereen yliopisto, Suomen ympäristökeskus SYKE, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Demos Helsinki
Rahoitussumma
250 000 €
Hankkeen perustiedot
Kesto: 2/2022–8/2023
Sosiaali- ja terveydenhuollon toiminta kuluttaa huomattavia määriä energiaa, vettä ja materiaaleja sekä tuottaa joko suoria tai materiaalien tuotannosta ja kuljetuksista johtuvia epäsuoria päästöjä ja jätettä. Sosiaali- ja terveydenhuolto on näin osaltaan kiihdyttämässä ilmastonmuutosta ja muita ympäristöongelmia.
Suomessa sosiaali- ja terveydenhuollosta puuttuu ekologisen kestävyyden kansalliset tavoitteet ja alan tarpeisiin kohdennettu, riittävän konkreettinen ohjaus. Ekologisesti kestävän sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämiseen liittyy useita toimijoita, jolloin myös hillintätoimien ohjaukselta vaaditaan paitsi hyvää kansallista koordinaatiota myös toimialat ja ministeriörajat ylittävää yhteistyötä. Niin tavoitteisiin kuin ohjaukseen on hyviä kansainvälisiä esimerkkejä, joita soveltamalla on mahdollista edistää ekologisesti kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista myös Suomessa. Sote-uudistus luo mahdollisuuden toimintatapojen ohjaukseen, uudistamiseen, skaalaamiseen ja yhtenäistämiseen. Tämä mahdollistaa myös ekologisen kestävyyden integroimisen yhtenäisellä tavalla osaksi hyvinvointialueiden toimintaa.
EKO-SOTE -hankkeen päätavoitteena on muotoilla kansalliset sosiaali- ja terveydenhuollon ekologisesti kestävät tavoitteet sekä esittää seuranta- ja ohjausmekanismeja, joiden avulla tavoitteiden toimeenpanoa hyvinvointialueilla tuetaan. Tavoitteet sekä seuranta- ja ohjausmekanismit määritellään nykytilanteen kuvaukseen ja kansainväliseen tietoon nojaten sekä yhdessä toimeenpanevien tahojen kanssa.
Hankkeessa lasketaan sosiaali- ja terveydenhuollon hiilidioksidipäästöt ja kartoitetaan ekologisesti kestävän sosiaali- ja terveydenhuollon tavoitteita ja toimenpiteitä Suomessa lähtötilanteen selvittämiseksi. Lisäksi selvitetään kansainvälisiä ekologisesti kestävän sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausmekanismeja ja niiden toimivuutta. Tätä tietoa hyödynnetään määriteltäessä millaisilla kansallisen tason seuranta- ja ohjausmekanismeilla ekologisesti kestävää sosiaali- ja terveydenhuoltoa voidaan ohjata Suomessa.
Ota yhteyttä:
Yliopistonlehtori Jutta Pulkki, Tampereen yliopisto, p. 050 318 6742, etunimi.sukunimi(at)tuni.fi